Czy cukrzyk może pić kawę?

Prawie każdy człowiek lubi pić kawę. Nic w tym dziwnego. To przecież tak bardzo smaczny napój jak herbata. Sporządzany ze zmielonych ziaren kawowca, dobrze wpływa na zdrowie. Co jednak z ludźmi chorującymi od wielu lat na cukrzycę? Czy oni również mogą bez żadnych obaw rozkoszować się filiżanką swojej ulubionej gorącej kawy? Właśnie taką kwestią zajmiemy się w niniejszym artykule.

Kawa i jej właściwości

Zanim odpowiemy na pytanie: czy cukrzyk może pić kawę, najpierw opiszemy, jakie właściwości ma mała czarna z ekspresu, a nie typowa plujka. Wydaje się, że uzależnienie od kawy może być niebezpieczne. Tymczasem – co potwierdzają badania – okazuje się, że nawet cztery filiżanki dziennie nie dają efektów negatywnych. Przeciwnie – spożywając ów napój, zmniejszamy ryzyko zachorowania na część nowotworów. Dzięki niemu unikniemy problemów z wątrobą oraz nie dopuścimy do pojawienia się depresji czy choroby Parkinsona. Kawa ma wartości odżywcze. Co może zaskakiwać, w jej składzie znajduje się przeszło 700 substancji. Chodzi m.in. o kwasy roślinne, węglowodany, tłuszcze, proteiny, minerały i substancje aromatyczne.

Czy cukrzyk może pić kawę?

Każdy, kto cierpi na wrzody oraz tzw. refluks powinien jednak unikać kawy, nawet tej filtrowanej. Dlaczego? Po prostu ma ona składniki, które mogą bezpośrednio podrażniać żołądek i dodatkowo zwiększać wydzielanie kwasu solnego. Kobiety w ciąży także muszą zrezygnować z jej picia, bo może dość do przedwczesnego porodu. A czy cukrzyk może pić kawę? Oczywiście! Tutaj nie ma konkretnych przeciwwskazań, pod warunkiem że nie dodamy do niej mleka, śmietanki i innych produktów, będących źródłem cukrów prostych, które spowodują nagły wzrost poziomu glukozy we krwi. Pamiętajmy więc o tym, że tylko czarna kawa okaże się dobra.

Kawa – napój, który zmniejsza ryzyko cukrzycy

Czy cukrzyk może pić kawę? Wiemy już, że tak. Co jednak ciekawe, kawa może także zastopować rozwój samego stanu przedcukrzycowego. Dzięki niej obniża się aż o 25 procent ryzyko wystąpienia najbardziej znanej, najczęściej występującej, odmiany cukrzycy (typu 2). Brzmi świetnie, prawda?

Ów napój, o którym tu mowa, sprawia, że tkanki są bardziej wrażliwe na insulinę. Wystarczy, że człowiek wypije co najmniej 3,5 filiżanki kawy w ciągu dnia, aby – jak uważają liczni naukowcy – ochronić się przed cukrzycą w przyszłości. To naprawdę niesamowite, że kawa ma takie pozytywne właściwości. Może po przeczytaniu tego tekstu, osoby, które nie lubią jej pić, przekonają się jednak do specyficznego smaku i zapachu. Skoro dowiedzą się, czy cukrzyk może pić kawę, to sami odkryją jej zalety.

Redakcja menudiabetyka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *