Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach króluje wyjątkowe danie – żurek. To klasyczna, aromatyczna zupa na zakwasie, która sprawia, że świąteczne śniadanie nabiera charakterystycznego smaku. W tym artykule dowiesz się jak zrobić żurek, aby zachwycił swoim smakiem każdego gościa.
Składniki
Aby zrobić żurek, będziemy potrzebować następujących składników:
- 1 litr zakwasu na żurek (można kupić gotowy lub zrobić samodzielnie)
- 1,5 litra wywaru mięsnego (najlepiej z białą kiełbasą)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- biała kiełbasa, wędzony boczek, jajka na twardo do podania
Przygotowanie zakwasu
Jeśli decydujesz się na własnoręczne przygotowanie zakwasu, potrzebujesz na to około 5 dni. W dużej szklanej lub plastikowej butelce umieść 3 łyżki mąki żytniej i 3 łyżki mąki pszennej. Dodaj 1,5 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Odstaw butelkę w ciepłe miejsce na 3-4 dni, mieszając raz dziennie. Po tym czasie dodaj kolejną porcję mąki i wody, a następnie jeszcze raz odstaw na 24 godziny.
Przepis na żurek
- Rozgrzej masło na patelni i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dusź przez chwilę, aż składniki się połączą.
- Dodaj przesianą mąkę do cebuli i czosnku, smaż do uzyskania złotego koloru. To będzie nasza zasmażka do żurku.
- W międzyczasie gotuj białą kiełbasę w wywarze mięsnym przez około 30 minut. Wyjmij kiełbasę, a wywar odcedź.
- Do wywaru dodaj zasmażkę oraz zakwas, mieszaj i gotuj przez 10-15 minut. Zupa powinna zgęstnieć i zyskać biały kolor.
- Dodaj śmietanę, sól, pieprz i majeranek do smaku. Gotuj jeszcze przez chwilę, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Podawaj żurek z pokrojoną białą kiełbasą, wędzonym boczkiem i jajkiem na twardo. Możesz także dodać ćwikłę lub chrzan dla większego aromatu.
Teraz już wiesz jak zrobić żurek, który z pewnością będzie hitem na twoim świątecznym stole. Smacznego!