Podstawowym składnikiem sałatek jest oczywiście sałata. Na polskich stołach gości głównie ta krajowa, często uprawiana we własnym ogródku. Sporą popularnością cieszy się również sałata grecka. Taka baza pod pyszne sałatki warzywne z całą pewnością może się znudzić.
Rukola w sałatce
Zupełnie niepowtarzalny smak i aromat tradycyjnym sałatkom daje rukola. Jej nieco cierpki, a niektórzy twierdzą, że nawet nieco ostry wyraz pozwala uzyskać nietuzinkową sałatkę. Warto również przyjrzeć się walorom zdrowotnym rukoli jakie ta z całą pewnością posiada. Niewielu spośród nas zdaje sobie sprawę, że rukola jest prawdziwą skarbnicą małą popularnej witaminy K. Wystarczy zjeść 90 gr rukoli, by dostarczyć organizmowi odpowiednią dzienną dawkę tej witaminy. Do tego trzeba dodać witaminę C oraz A. Należy również nadmienić, że rukola składa się również z dobroczynnych dla naszego organizmu żelaza, potasu czy magnezu. Panie z kolei chętnie sięgają po rukolę ze względu na niską zawartość kalorii. Niektórzy dopatrują się również prozdrowotnych właściwości w tym warzywie. Wszystko za sprawą związków glukozynolanom. Związki te mają ogromny wpływ na nasz układ odpornościowe. To właśnie one hamują namnażanie się komórek nowotworowych w naszych organizmie. W jaki więc sposób najlepiej spożywać rukolę? W postaci jak najprostszej. Najlepiej w tradycyjnej formie zwykłej sałatki greckiej. Wystarczy dodać pokrojony ogórek, pomidor oraz oliwki. Do tego nieco sera feta, wszystko wymieszać z sosem vinaigrette i sałaka gotowa. Można również pokusić się o nieco bardziej wymyślne przepisy. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej inwencji.
Sałatka z mięsem
Wielbiciele mięsnych potraw mogą postawić na sałatkę z rukolą oraz mięsem. Idealnie z cierpkim smakiem rukoli będzie komponował się kurczak. Świetnie również smakuje rukola z owocami, na przykład tymi egzotycznymi jak melon czy grejpfrut. Sałatka z rukoli może również stanowić doskonałą bazę pod nasze śniadanie. Dobrze dodać do niej jajko a nawet boczek. Warto jednak postarać się o to by rukolę uprawiać we własnym ogródku. Ta, która wyrasta w sposób naturalny ma zupełnie inny smak niż ta kupowana w sklepie. Jest zdecydowanie ostrzejsza, nie tak delikatna. Rukola świetnie komponuje się również z nasionami, orzechami, pestkami z dyni czy słonecznika. W ten sposób śniadanie na bazie rukoli i warzyw może nam dostarczyć wszystkich niezbędnych mikroelementów na cały dzień. Można również eksperymentować i rukolę dodawać do dań z makaronu czy mięsa. Inwencja leży przede wszystkim po naszej stronie.
Zobacz także: Co jeść żeby schudnąć? Najlepsze produkty na odchudzanie.