menudiabetyka.pl

Portal dla cukrzyków i fanów zdrowego odżywiania

Dieta

Zdrowe śniadania – prostsze niż myślisz

Zdrowe śniadania – prostsze niż myślisz

Pożywne śniadanie to jeden z najlepszych sposobów na rozpoczęcie dnia. To śniadanie daje nam energię, aby z uśmiechem rozpoczynać kolejny dzień pełen wyzwań, nie ważne, czy w pracy, w szkole, w domu, na treningu.

Dobry humor cały dzień

Energii i dobrego humoru potrzebujemy cały dzień – nasi rodzice mieli rację wpajając nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co jeść rano, aby energia nie opuszczała nas przez cały poranek. Świetnym pomysłem na szybki i pełnowartościowy posiłek jest na przykład kasza jaglana z twarogiem i owocami, albo orzechami. Zresztą popularną jaglankę możemy jeść w zasadzie z wszystkim – na słodko lub na słono – dzięki temu na pewno nam się nie znudzi. Do kaszy jaglanej wystarczy dodać ulubione owoce, orzechy lub nasiona i smaczny, pełnowartościowy posiłek mamy gotowy w dosłownie kilka minut. Jeśli nie jesteśmy fanami jaglanki doskonałym rozpoczęciem dnia może być koktajl owocowy lub warzywny. Do stworzenia takiego koktajlu też w zasadzie możemy wykorzystać niemal każdy owoc czy warzywo – nawet kapustę. Koktajl jest lekki i świetnie sprawdza się jako śniadanie dla osób, które do tej pory nie jadły śniadań w domu. Przygotujesz go szybko, a jedną z jego zalet jest to, że można zabrać go ze sobą i wypić w drodze do pracy.

Jajka na śniadanie

Jedną z najchętniej wybieranych przez Polaków potraw na śniadanie są jajka – niemal w każdej postaci. Jajecznica, jajko sadzone, na twardo na miękko, omlet – nie ma to znaczenia. Każda z tych form jest pyszna. Podobnie jak kaszę jaglaną omlet możemy przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Do słodkiej możemy dodać na przykład banany i masło orzechowe, albo sezonowe, świeże owoce. W wersji wytrawnej może to być omlet z szynką, z pieczarkami, ze szpinakiem, suszonymi pomidorami. Do omletu możemy dodać niemal wszystko, co znajdziemy w lodówce. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni, a być może odkryjemy zupełnie nowe połączenie smaków. Ciekawym pomysłem na śniadanie może być również zupa. Świetnie sprawdzi się szczególnie w zimie, gdyż rozgrzeje nas przed wyjściem z domu. Warto jeszcze raz przypomnieć, że śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu dnia i pragnąc zachować energię na cały dzień nie możemy o śniadaniu zapominać. Co zjemy na śniadanie też ma ogromne znaczenie – warto zadbać, aby śniadanie było zdrowe, pełne wartościowych składników i bogate w witaminy. Pamiętajmy o regularnym jedzeniu śniadań, a jeśli zdarzy nam się sytuacja, że na śniadanie zabraknie już czasu wystarczy, że na drogę zabierzemy owoc, jogurt i orzechy.

Śniadanie to jedno z najważniejszych posiłków

Dostarczenie odpowiedniej ilości kalorii, jak również zapewnienie sytości pozwoli funkcjonować przed dalszą cześć dnia. Co jeść na śniadanie? Na co zwrócić uwagę podczas przyrządzania posiłków? Które produkty zapewnią sytość i prawidłowy metabolizm? Czym jest zdrowe śniadanie? Na to pytanie stara się znaleźć odpowiedź wiele osób. Skupiając się na wartościach odżywczych, kaloryczności i szkodliwości niektórych substancji, można stwierdzić iż zdrowy pierwszy posiłek powinien zawierać co najmniej 30% całodziennej wartości energetycznej zdrowego człowieka. Z jakich produktów przygotowywać śniadanie? Jakie nawyki powinny być uwzględnione podczas przygotowywania posiłku? Śniadanie powinno być przede wszystkim pożywne i pełnowartościowe. Ilość kalorii i dostarczonych składników powinna zapewnić siłę na pierwszą połowę dnia. Śniadanie zapewnia uzupełnienie rezerw po całonocnym odpoczynku i przerwie żywieniowej, dlatego nie powinno być omijane, jak również przygotowywane bezmyślnie i niezdrowo.

Jakie składniki wykorzystać do komponowania śniadania?

Zdrowe śniadanie to przede wszystkim wykorzystanie składników takich jak: – produkty zbożowe – płatki owsiane, musli, suszone owoce, orzechy, nasiona, – mleko i produkty mleczne, – warzywa i owoce, – wędliny, – jaja, – ryby, – ciemne pełnowartościowe pieczywo, – zdrowe tłuszcze – masło, – soki i napoje. Przygotowywanie pierwszego posiłku kojarzy się z wysiłkiem i długim czasem działania. Przy odrobinie pomysłowości i wiedzy można jednak stworzyć pyszny, szybki i pełnowartościowy posiłek. Ponadto, nie każdy organizm jest w stanie przyjąć posiłek zaraz po przebudzeniu. Jak sobie z tym radzić? Podstawowym rozwiązaniem jest wcześniejsze zaplanowanie planu żywienia i przygotowywanych posiłków. Warto jeść śniadania smaczne, według własnych upodobań i możliwości. Posiłek powinien być przede wszystkim smaczny. Warto również wstać 15 – 20 minut wcześniej, aby organizm przygotował się na spożycie przygotowanych produktów. Dzień warto rozpocząć od szybkiej kąpieli, a także krótkiej aktywności ruchowej, która pobudzi organizm i przygotuje do dalszego działania. Jakie propozycje zdrowego śniadania można wyróżnić? Co jeść na śniadanie, gdy nie ma zbyt dużo czasu? Oto kilka przykładów: – kanapka z twarożkiem, rzodkiewką, świeżym ogórkiem i pomidorem, – owsianka z ulubionymi owocami suszonymi, – omlet jajeczny z dodatkami, – naleśniki ze szpinakiem, – grzanki z wędliną i serem, – jogurt naturalny z otrębami, – wiele innych. –

Udostępnij