Najlepszy chleb dla diabetyków

Chleb to najpopularniejsze i najstarsze pożywienie, które ciągle ewoluuje. Ma wspaniały smak i zapach. Warto jednak wiedzieć, jaki chleb dla diabetyków wybrać, by był dla nich bezpieczny.

Jaki chleb dla diabetyków wybrać?

Diabetyk powinien unikać chleba, który zawiera dużą ilość cukru. Dobrze jest zatem zrezygnować z pospolitych wypieków, które dostępne są w każdym markecie. Chleb dla diabetyków powinien charakteryzować się ciemnym kolorem, ze względu na mąkę, którą użyto do jego wypieku. Najczęściej jest to mąka razowa lub żytnia o wysokim typie. Można również używać chleba zrobionego na zakwasie. Dobrym wyborem jest także chleb grahamowy, czy zrobiony z mąki owsianej. Dobrze jest unikać chleba, który zawiera różne dodatki takie jak rodzynki, czy suszone owoce. Gdy odpowiednio dobierzemy chleb do diety, to będzie można go bezpiecznie spożywać.

Czy chleb dla diabetyków można upiec w domu?

Gdy nie wiemy, jaki dokładny skład ma chleb, który kupujemy gotowy w sklepie, czy w piekarni, to warto, jest samemu w domu upiec taki chleb. Jeśli zdecydujemy się na upieczenie chleba w domu, to będziemy mieć pewność, jakie składniki są w środku. Wypieczenie chleba w domu nie zajmuje aż tak dużo czasu i nie potrzeba do tego mnóstwa składników. Ponadto świeżo upieczony chleb smakuje o wiele lepiej niż kupny ze sklepu. Dodatkowo tak zrobiony chleb zdecydowanie dłużej utrzyma świeżość, niż kupiony w piekarni. Warto zatem znaleźć przepisy na chleb dla diabetyków, by móc robić pyszne domowe wypieki.

Chleb dla diabetyków o niskim indeksie glikemicznym

Warto pamiętać, że taki chleb, który będą jeść diabetycy, to musi mieć niski indeks glikemiczny. Jest to bardzo ważne dla zdrowia cukrzyka. W sklepach najczęściej są chleby o podwyższonym indeksie glikemicznym. Dlatego najbezpieczniej jest brać chleb razowy, jeśli już, trzeba kupować chleb w sklepie. Warto wiedzieć, że im mniej mąka jest przemielona, tym indeks glikemiczny jest niższy. Tym samym jest także mniejsza zawartość cukru w takim chlebie. Gdy używamy chleba o niskim indeksie glikemicznym, to warto także pamiętać o tym, żeby dobrać odpowiednie masło do posmarowania kromki. Dobrze jest użyć do tego niesłodzone masło orzechowe lub całkowicie można zrezygnować z używania masła.

Chleba dla ludzi cierpiących na cukrzycę, trzeba dobierać bardzo starannie. Dzięki temu można zadbać o ich zdrowie i bezpieczeństwo. Jest to bardzo ważne, by pilnować składników, z jakich powstał chleb. Diety muszą pilnować zarówno dorośli diabetycy, jak i dzieci.

Redakcja menudiabetyka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *