Czym jest stan przedcukrzycowy?

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która została uznana za chorobę cywilizacyjną. Choruje na nią już co piąty Polak, ale liczba diabetyków stale rośnie. Najczęściej jej przyczynami są niewłaściwa dieta, otyłość, nadciśnienie oraz nadciśnienie. Nie jest chorobą genetyczną, ale uwarunkowania genetyczne mogą przyczynić się do jej rozwoju.

Co to jest stan przedcukrzycowy?

Typów cukrzycy jest kilka, ale cukrzyca typu 2 stanowi aż 85-90% wszystkich zachorowań. Cukrzyca rozwija się powoli i przez wiele lat nie daje żadnych objawów. Polega na nieprawidłowej gospodarce węglowodanami, której efektem jest nadmierne stężenie cukru (glukozy) we krwi. Najczęściej podwyższony poziom cukru wykrywany jest podczas badań laboratoryjnych. Powinny co jakiś czas wykonywać je osoby po 40 roku życia z wyraźną otyłością.

O stanie przedcukrzycowym możemy mówić wtedy, gdy poziom cukru jest podwyższony, ale nie na tyle wysoki, by zdiagnozować cukrzycę.

Badanie poziomu cukru we krwi należy wykonać rano na czczo, minimum po 8 godzinach od ostatniego posiłku. Wynik między 5,6 a 6,9 mmol/l (100-125 mg/dl) świadczy o stanie przedcukrzycowym. Dla jego potwierdzenia lekarz może zlecić dodatkowe badanie na tolerancję glukozy. Wykonywane jest 2 godziny po spożyciu posiłku. Stan przedcukrzycowy występuje wtedy, gdy stężenie cukru we krwi wynosi 7,8-11 mmol/l (140-199 mg/dl).

Czy stan przedcukrzycowy ma charakter stały?

Nie, podwyższony poziom glukozy to sygnał ostrzegawczy wysłany przez organizm. Wystarczy zmienić tryb życia, dietę i stosować leki przepisane przez lekarza, by poziom cukru powrócił do normy. Samo leczenie to za mało, by uniknąć cukrzycy.

Stan przedcukrzycowy to ostatni moment na podjęcie odpowiednich działań. Osoby zagrożone cukrzycą powinny przede wszystkim zredukować masę ciała o ok. 10%. Pomoże w tym zmiana trybu życia. Osoby ze stanem przedcukrzycowym powinny codziennie przez ok. 60 min. wykonywać lekkie ćwiczenia, ich natężenie powinno być stopniowo zwiększane.

Najważniejszą rolę w przeciwdziałaniu rozwojowi cukrzycy odgrywa jednak dieta. Powinna dostarczać wszystkie składniki odżywcze, przede wszystkim białko, węglowodany, kwasy nienasycone, witaminy oraz minerały.

W codziennym jadłospisie należy uwzględnić kasze, brązowy ryż i makaron, pieczywo ciemne oraz warzywa. Wszystkie te produkty zawierają duże ilości błonnika, który poprawia metabolizm. Z jadłospisu należy wyeliminować produkty z wysokim indeksem glikemicznym (IG), czyli przede wszystkim słodycze, słodkie napoje, białe pieczywo.

Stosowanie powyższych zasad może sprawić, że stan przedcukrzycowy się cofnie i wyniki badań wrócą do normy.

Redakcja menudiabetyka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.