Co jeść przy cukrzycy?

0
331
cukrzyca

Cukrzyca jest jedną z najpowszechniejszych chorób metabolicznych. Z terminem cukrzycy spotkał się każdy spośród z nas. Nie do końca jednak zdajemy sobie sprawę, na czym ona polega. Warto z całą pewnością zapoznać się z tym tematem.

Najlepiej zacząć od objawów

Te są bardzo charakterystyczne. Osoby borykające się z cukrzycą często skarżą się na nadmierne pragnienie. Co za tym idzie, ich częstotliwość korzystania z ubikacji również wzrasta. Na dobrą jednak sprawę, cukrzycę można wykryć poprzez badanie krwi. Wysoka zawartość glukozy we krwi może wskazywać na tą właśnie chorobę. Do tego dochodzi senność w ciągu dnia, spożywanie większej ilości jedzenia, poczucie braku energii. Niekiedy mogą również pojawić się problemy ze wzorkiem. Co w takiej sytuacji zrobić? Po pierwsze należy skonsultować się z lekarzem i opracować odpowiedni tryb leczenia. Niezmiernie ważna przy problemach z cukrzycą jest również dieta. Odpowiednio skomponowana dieta cukrzycowa odgrywa niebagatelną rolę w walce z cukrzycą. Przyspiesza metabolizm, pozwala pozbyć się toksyn z organizmu. Przy problemach z cukrzycą często charakterystyczna jest również otyłość. W wielu przypadkach dieta cukrzycowa powinna więc prowadzić do redukcji tkanki tłuszczowej. Należy również wspomnieć o tym, że cukrzycę dzielmy na tą typu I i II. Dieta w obu tych przypadkach powinna być zupełnie inna.

Najbardziej rozpowszechnionym typem cukrzycy jest ta typu II

W Polsce cierpi na nią nawet 90 %pacjentów dotkniętych tym schorzeniem. Elementarną zasadą stosowania diety cukrzycowej jest niski indeks glikemiczny. Chory powinien wybierać produkty spożywcze o jak najniższym poziomie indeksu glikemicznego. Mowa głównie o tych produktach spożywczych, które są przetworzone w jak najmniejszym stopniu. Głównie są to produkty pełnoziarniste, czarny chleb, kasze. Dieta powinna być również bogata w surowce owoce, jabłka, gruszki, cytrusy. Do tego warto dodać jak największą ilość warzyw o równie niskim indeksie glikemicznym. Dieta osoby chorej na cukrzycę powinna również składać się z nabiału. Na sklepowych półkach warto szukać wyłącznie naturalnych, regionalnych wyrobów. Zawsze starajmy się czytać etykiety. Im prostszy skład tym lepiej. Wszelkiego typu maślanki, kefiry, jogurty będą jak najbardziej wskazane. Dzień w przypadku diety cukrzycowej warto też zacząć od pożywnego śniadania na bazie białka.Do swojej codziennej diety warto również włączyć pestki z dni, orzechy, nasiona. Jak widać dieta cukrzycowa nie różni się zbyt wiele od diety, jaką powinien stosować każdy spośród nas.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here