Co jeść przy cukrzycy?

Cukrzyca jest jedną z najpowszechniejszych chorób metabolicznych. Z terminem cukrzycy spotkał się każdy spośród z nas. Nie do końca jednak zdajemy sobie sprawę, na czym ona polega. Warto z całą pewnością zapoznać się z tym tematem.

Najlepiej zacząć od objawów

Te są bardzo charakterystyczne. Osoby borykające się z cukrzycą często skarżą się na nadmierne pragnienie. Co za tym idzie, ich częstotliwość korzystania z ubikacji również wzrasta. Na dobrą jednak sprawę, cukrzycę można wykryć poprzez badanie krwi. Wysoka zawartość glukozy we krwi może wskazywać na tą właśnie chorobę. Do tego dochodzi senność w ciągu dnia, spożywanie większej ilości jedzenia, poczucie braku energii. Niekiedy mogą również pojawić się problemy ze wzorkiem. Co w takiej sytuacji zrobić? Po pierwsze należy skonsultować się z lekarzem i opracować odpowiedni tryb leczenia. Niezmiernie ważna przy problemach z cukrzycą jest również dieta. Odpowiednio skomponowana dieta cukrzycowa odgrywa niebagatelną rolę w walce z cukrzycą. Przyspiesza metabolizm, pozwala pozbyć się toksyn z organizmu. Przy problemach z cukrzycą często charakterystyczna jest również otyłość. W wielu przypadkach dieta cukrzycowa powinna więc prowadzić do redukcji tkanki tłuszczowej. Należy również wspomnieć o tym, że cukrzycę dzielmy na tą typu I i II. Dieta w obu tych przypadkach powinna być zupełnie inna.

Najbardziej rozpowszechnionym typem cukrzycy jest ta typu II

W Polsce cierpi na nią nawet 90 %pacjentów dotkniętych tym schorzeniem. Elementarną zasadą stosowania diety cukrzycowej jest niski indeks glikemiczny. Chory powinien wybierać produkty spożywcze o jak najniższym poziomie indeksu glikemicznego. Mowa głównie o tych produktach spożywczych, które są przetworzone w jak najmniejszym stopniu. Głównie są to produkty pełnoziarniste, czarny chleb, kasze. Dieta powinna być również bogata w surowce owoce, jabłka, gruszki, cytrusy. Do tego warto dodać jak największą ilość warzyw o równie niskim indeksie glikemicznym. Dieta osoby chorej na cukrzycę powinna również składać się z nabiału. Na sklepowych półkach warto szukać wyłącznie naturalnych, regionalnych wyrobów. Zawsze starajmy się czytać etykiety. Im prostszy skład tym lepiej. Wszelkiego typu maślanki, kefiry, jogurty będą jak najbardziej wskazane. Dzień w przypadku diety cukrzycowej warto też zacząć od pożywnego śniadania na bazie białka.Do swojej codziennej diety warto również włączyć pestki z dni, orzechy, nasiona. Jak widać dieta cukrzycowa nie różni się zbyt wiele od diety, jaką powinien stosować każdy spośród nas.

Redakcja menudiabetyka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *