Pożywne i smaczne zupy dla cukrzyków

Cukrzyca jest chorobą nieuleczalną, ale można ją oswoić i cieszyć się długim życiem. Podstawą jest nie tylko odpowiednie leczenie, ale przede wszystkim dieta. Odpowiednio zbilansowane posiłki pozwalają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.

Podstawowe zasady diety cukrzycowej

Osoby chorujące na cukrzycę powinny przede wszystkim spożywać minimum pięć posiłków dziennie spożywanych w regularnych odstępach. Ważną rolę w diecie odgrywają zupy dla cukrzyków. Zawierają dużo błonnika, który obniża poziom cukru we krwi po spożyciu posiłku. Bogate są także w białko, witaminy, makro i mikroelementy.

Składniki na zupy dla cukrzyków powinny być bardzo starannie dobierane, należy unikać tłuszczów oraz soli.

Podstawa zupy dla cukrzyków

Bazą różnych zup dla cukrzyków powinien być dobrej jakości wywar, który dostarczy białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega oraz witamin i składników mineralnych.

Wywar należy przygotowywać z chudego mięsa drobiowego lub cielęciny, będzie miał mało kalorii. Zamiast soli lepiej dodać do niego takie zioła jak lubczyk, tymianek, imbir. Będzie znacznie zdrowszy. Do wywaru można także dodać włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska), która wzbogaci smak wywaru.

Przygotowanie bulionu jest czasochłonne, warto więc przygotować go trochę więcej i podzielić na mniejsze porcje. Można zapasteryzować go w słoikach i przechowywać w lodówce lub wykorzystać woreczki na lód i zamrozić. Zawsze będzie pod ręką i będzie można dodać go do każdej zupy.

Jakie zupy dla cukrzyków?

Diabetycy mogą jeść wszystkie zupy, nie ma w tym zakresie jakiś większych ograniczeń. Przede wszystkim wskazane są wszelkie zupy warzywne, owocowe chłodniki (idealne na upalne dni) oraz zupy rybne. Ostrożność należy zachować w przypadku zup z warzyw strączkowych, które podnoszą indeks glikemiczny po posiłku, podobnie jak gotowana marchewka. To właśnie z tego powodu należy dodawać ją w mniejszych ilościach.

W diecie cukrzycowej bardzo ważne są dodatki do zup. Śmietanę lepiej jest zastąpić jogurtem, zupa będzie mniej kaloryczna, a utrzymanie właściwej wagi jest bardzo ważne dla cukrzyków.

Aby zupy stały się pełnowartościowym posiłkiem można dodać do nich różnego rodzaju kasze, makaron lub ryż brązowy, grzanki z pieczywa pełnoziarnistego lub ziemniaki. Kasze, ryż lub makaron powinny być gotowane osobno, dzięki temu się nie rozgotują. Rozgotowane mają wysoki indeks glikemiczny.

Zupy dla diabetyków są idealnym i pożywnym posiłkiem, który może być samodzielnym daniem obiadowym. Lekkie zupy warzywne można jeść także na kolację.

Redakcja menudiabetyka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.