Słodycze mogą być jedzone przez diabetyków. Osoby te nadal mogą cieszyć się nimi z umiarem by nie zwiększyć masy ciała. Kluczem jest zwracanie uwagi na wielkość porcji i zawartość węglowodanów. Jedzenie mniejszych porcji deserów i równoważenie ich zdrowymi wyborami żywieniowymi bez rezygnacji z przyjemności jedzenia słodkiego przysmaku. Zanim przeczytasz artykuł – pamiętaj to nie jest poradnik medyczny. Ma on jedynie charakter informacyjny i przed wprowadzeniem gwałtownych zmian w diecie skonsultuj się z lekrzem.
Słodycze ciągle na myśli – pomocne porady
Zachcianki na słodkie są niesamowicie powszechne i często pojawiają się gdy najmniej się ich spodziewamy. Skąd się biorą te zachcianki? Chociaż może to być związane z naszą biologią i genetyką, istnieje również element psychologiczny. Na przykład, jeśli mieliśmy stresujący dzień, możemy pragnąć czegoś słodkiego, ponieważ może to działać jako emocjonalna nagroda. Ponadto, jeśli pewne produkty spożywcze kojarzą nam się z pozytywnymi wspomnieniami lub emocjami. Spożywanie deseru z kakao w gronie rodzinnym, to takie czy inne skojarzenia mogą sprawić, że będziemy mieli ochotę na słodycze. Przysmaki są często kojarzone z jedzeniem pocieszającym i mogą być wykorzystywane jako sposób na uspokojenie się, gdy czujemy się przytłoczeni.
Jak kontrolować glikemię?
Dieta cukrzyka dostosowana jest do jego indywidualnych potrzeb i celów zdrowotnych. Istnieją pewne ogólne wytyczne, których można przestrzegać. Dobrym rozwiązaniem będzie skupienie się na pokarmach bogatych w składniki odżywcze, które mają niską zawartość kalorii i węglowodanów. Mogą to być ziarna, takie jak brązowy ryż, komosa ryżowa, owies i jęczmień, chleb pełnoziarnisty i dużo wody. Unikaj również przetworzonej żywności i napojów. Jedzenie kilku mniejszych posiłków w ciągu dnia zamiast 2 lub 3 dużych może pomóc. Dodatkowo, regularne ćwiczenia są ważną częścią stylu życia diabetyka, aby pomóc kontrolować poziom glukozy we krwi i kontrolować wagę.
Zobacz także: Objawy cukrzycy – co musisz wiedzieć
Słodycze a uzależnienie?
Istnieje wiele rzeczy, które mogą pomóc ograniczyć apetyt na przysmaki. Jedzenie zbilansowanej diety zawierającej pełne ziarna, chude białka, owoce i warzywa jest niezbędne. Utrzymanie zachcianek na dystans i podwyższenia metabolizmu stanie się prostsze. Upewnienie się, że w Twojej diecie znajdują się produkty zawierające błonnik i zdrowe tłuszcze również pomoże zmniejszyć ochotę na słodycze. Dodatkowo, zwiększenie ilości spożywanej wody i unikanie przetworzonej żywności może również pomóc w zmniejszeniu apetytu. Aby jeszcze bardziej ograniczyć zachcianki na słodycze, staraj się ograniczyć stres, wysypiaj się, ćwicz regularnie i praktykuj techniki uważnego jedzenia. Praktykowanie świadomego jedzenia oznacza bycie świadomym sygnałów głodu i nie jedzenie, gdy nie jest się głodnym. Wreszcie, praktykowanie pozytywnej rozmowy z samym sobą i rozpraszanie się takimi czynnościami jak spacer czy czytanie może być świetnym sposobem na powstrzymanie apetytu.
Więcej słodyczy w diecie cukrzyka – które produkty wybierać?
Dla diabetyków, słodycze mogą być uciążliwym dodatkiem do ich diety. Unikaj słodyczy, jeśli to możliwe, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Istnieją jednak pewne zamienniki, którymi można się cieszyć z umiarem. Niskokaloryczne przekąski, takie jak żelatyna, mrożony jogurt bez tłuszczu i sorbet są odpowiednie dla diabetyków. Dodatkowo, owoce takie jak jabłka i pomarańcze oferują naturalną słodycz. Aby uniknąć skoków glukozy we krwi, kluczowa jest kontrola ilości. Jedzenie kilku różnych rodzajów słodyczy – takich jak jeden mały kawałek ciemnej czekolady lub kilka kawałków twardych cukierków – może pomóc diabetykom zaspokoić ich apetyt na słodycze bez narażania zdrowia.
Cukierki, a insulina
Przekąski mogą być świetnym podnośnikiem, gdy czujesz się przygnębiony, ale mogą też mieć negatywny wpływ na Twój organizm. Jedzenie zbyt dużej ilości może spowodować, że Twój organizm zacznie zwiększać stężenie insuliny, co może prowadzić do wielu problemów. Nadmierny poziom insuliny w systemie może wpływać m.in na to, jak się czujesz i Twój nastrój. Aby zachować zdrowe i zrównoważone ciało, ważne jest jedzenie przysmaków z umiarem i bycie świadomym tego, jak substancje słodzące wpływają na Ciebie. Regularne monitorowanie poziomu insuliny i wykonywanie takich czynności jak ćwiczenia pomogą utrzymać ten poziom pod kontrolą i zapewnią, że pozostaniesz zdrowa zarówno psychicznie, jak i fizycznie.
Zobacz także: Kawa a cukrzyca – czy diabetycy unikają kawy
Ksylitol i erytrytol – zamiennik roślinny
Zamienniki sacharozy oferują sposób dla osób z cukrzycą do spożywania żywności, której w przeciwnym razie musiałyby unikać ze względu na zawartość np. syropu glukozowego. Te substytuty cukru są również wykorzystują osoby próbujące osiągnąć pożądaną wagę ciała, ponieważ stanowią one alternatywę dla słodkich przekąsek bez dodatkowych kalorii. Ksylitol i erytrol są posiadają kilka korzyści zdrowotnych, takich jak pomoc w zmniejszeniu ryzyka ubytków i pomoc w zdrowiu trawiennym. Dzięki niskiej zawartości kalorii i naturalnemu smakowi, te substytuty mogą być doskonałym narzędziem dla tych, którzy chcą poprawić swoje ogólne samopoczucie. Niezależnie od tego, czy szukasz alternatywy, czy po prostu starasz się utrzymać zdrowy styl życia.