menudiabetyka.pl

Portal dla cukrzyków i fanów zdrowego odżywiania

Dieta

Jak zrobić ciasto na pierogi: przepis na domowe pierogi

Jak zrobić ciasto na pierogi: przepis na domowe pierogi

W tym artykule przedstawimy jak zrobić ciasto na pierogi oraz jak zrobić pierogi. Przepis na domowe pierogi jest prosty, a efekt końcowy z pewnością zachwyci niejednego smakosza.

Składniki na ciasto na pierogi

Aby zrobić ciasto na pierogi, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie ciasta na pierogi

  1. Przesiej mąkę na stolnicę lub do miski, dodaj sól i wymieszaj. Następnie zrób dołek w środku mąki.
  2. Wbij jajko do dołka w mące, dodaj powoli ciepłą wodę i mieszaj widelcem, łącząc składniki ze sobą.
  3. Gdy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Jeśli ciasto jest zbyt lepiące się, dodaj trochę mąki. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
  4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu do pierogów

Teraz, gdy już wiesz, jak zrobić ciasto na pierogi, czas na przygotowanie farszu. Możesz użyć dowolnego farszu, jaki najbardziej lubisz – mięso, kapusta z grzybami, ruskie, jagodowe itp.

Jak zrobić pierogi: lepienie i gotowanie

  1. Po odpoczynku ciasta, rozwałkuj je na grubość około 2-3 mm. Wykrawaj krążki ciasta za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów.
  2. Na każdym krążku ciasta nałóż łyżeczkę farszu. Składaj ciasto na pół, zagniataj brzegi, aby pierogi były dobrze zamknięte.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucaj partiami pierogi i gotuj na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
  4. Wyjmuj gotowe pierogi łyżką cedzakową i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Teraz już wiesz, jak zrobić ciasto na pierogi oraz jak zrobić pierogi. Smacznego!

Udostępnij