W tym artykule przedstawimy jak zrobić ciasto na pierogi oraz jak zrobić pierogi. Przepis na domowe pierogi jest prosty, a efekt końcowy z pewnością zachwyci niejednego smakosza.
Składniki na ciasto na pierogi
Aby zrobić ciasto na pierogi, będziesz potrzebować następujących składników:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie ciasta na pierogi
- Przesiej mąkę na stolnicę lub do miski, dodaj sól i wymieszaj. Następnie zrób dołek w środku mąki.
- Wbij jajko do dołka w mące, dodaj powoli ciepłą wodę i mieszaj widelcem, łącząc składniki ze sobą.
- Gdy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Jeśli ciasto jest zbyt lepiące się, dodaj trochę mąki. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu do pierogów
Teraz, gdy już wiesz, jak zrobić ciasto na pierogi, czas na przygotowanie farszu. Możesz użyć dowolnego farszu, jaki najbardziej lubisz – mięso, kapusta z grzybami, ruskie, jagodowe itp.
Jak zrobić pierogi: lepienie i gotowanie
- Po odpoczynku ciasta, rozwałkuj je na grubość około 2-3 mm. Wykrawaj krążki ciasta za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów.
- Na każdym krążku ciasta nałóż łyżeczkę farszu. Składaj ciasto na pół, zagniataj brzegi, aby pierogi były dobrze zamknięte.
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucaj partiami pierogi i gotuj na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmuj gotowe pierogi łyżką cedzakową i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Teraz już wiesz, jak zrobić ciasto na pierogi oraz jak zrobić pierogi. Smacznego!