Tartinki są niezwykłą przekąską, idealnie sprawdzającą się podczas różnego rodzaju imprez. To po prostu nieodłączny element menu. Można je podać zarówno na przyjęciu karnawałowym, jak i podczas nocy sylwestrowej czy zabawy urodzinowej przygotowanej dla dzieci. Tartinkami nazywa się maleńkie kanapeczki, które pokrywa się różnorodnymi dodatkami. Za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej. Wystarczy zmienić rodzaj dodatków i trochę z nimi poszaleć, by zaskoczyć gości odświeżoną wersją tej tradycyjnej zakąski.
Z owocami i serem
Niepowtarzalnym smakiem wyróżnią się tartinki pokryte owocami i pleśniowym serem. Nie są trudne w wykonaniu, a nie dość, że smakują świetnie, to jeszcze do tego cudownie wyglądają. Lista składników potrzebnych do przygotowania dania jest bardo krótka, bo to tylko: chleb pełnoziarnisty (dobrej jakości), ser Gorgonzola, mała miseczka truskawek, dwie gruszki i kiełki lucerny bądź innej roślinki. Pieczywo należy pokroić na kromki, a następnie raz jeszcze na pół i przykryć je niewielką warstwą rozpuszczonego sera Gorgonzola. Owoce trzeba umyć, a gruszkę obrać dodatkowo ze skórki i wydłubać z niej pestki, by następnie pokroić je na mniejsze plasterki i umieścić od razu na kanapkach. Aby przekąska wyglądała jeszcze lepiej, można udekorować ją poszarpanymi kiełkami. Kilka minut roboty, a efekt poraża! Takie kanapeczki będą prezentować się niezwykle wytwornie.
Proste tartinki
Bywają jednak w życiu i takie sytuacje, w których trzeba przygotować coś na szybko, dosłownie na już. Znajomi dzwonią z niezapowiedzianą wizytą, więc trudno lecieć wtedy do sklepu po truskawki czy kawałek pleśniowego sera. Na szczęście z tradycyjnej zawartości polskiej lodówki też można wyczarować wspaniałe i smaczne tartinki. Do ich wykonania potrzeba: jednej bagietki, masła, żółtego sera, szynki i ulubionych warzyw. Pieczywo należy pokroić na dość grube kromki i posmarować je tłuszczem. Kolejno można układać na nim: starty żółty ser, kawałeczki szynki, cienkie plastry ogórka i pomidora, szczypiorek oraz liście sałaty. Kanapeczki będą smakować jeszcze lepiej, gdy posypie się je świeżo zmielonym pieprzem i solą. To przekąska, która spodoba się wszystkim. Polubią ją także dzieci – nawet te uznawane za niejadki.
Imprezowe menu przeważnie kojarzy się z wykwintnymi i wymyślnymi potrawami, w których główną rolę odgrywają luksusowe sery pleśniowe, owoce morza bądź egzotyczne produkty. A prawda jest taka, że Polacy najbardziej lubią to, co dobrze znają. Wystarczy więc zaproponować im kolorowe kanapeczki, aby ich zadowolić.