Jak przygotować obiad dla cukrzyka?

0
511

Cukrzyca jest skutkiem złej diety. Oczywiście nie zawsze, ale w większości przypadków tak właśnie bywa. Diabetycy próbują się oszukiwać i zawsze znajdą inne wytłumaczenie dla swojego stanu chorobowego, jednakże badania naukowe mówią wszystko – w 90% przypadków główną przyczyną choroby jest otyłość i skłonność do spożywania cukrowych przekąsek. Logicznie rzecz biorąc obiad dla cukrzyka nie może więc zawierać cukru.

A z czego za to powinien się składać, by był przykładem idealnego popołudniowego posiłku dla diabetyka?

Na talerzu nie może zabraknąć żadnego makroskładnika. Jednocześnie wszystkie posiłki podawane cukrzykowi powinny być stosunkowo lekkie i łatwostrawne. Bazę stworzy dla nich wartościowe białko. Ten makroskładnik można znaleźć w wielu produktach spożywczych, ale w przypadku cukrzycy najlepszym jego źródłem okażą się chude gatunki mięs (np. pierś z kurczaka, indyk lub polędwica wieprzowa) oraz ryby (np. dorsz lub pstrąg). Oczywiście wybrane mięso należy poddać obróbce termicznej. Raczej nie powinno się go smażyć – lepiej je upiec, ugotować bądź przygotować na grillowej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeżeli natomiast cukrzyk jest jednocześnie weganinem lub wegetarianinem, mięso musi zastąpić bezmięsnym źródłem białka. Świetnie sprawdzą się w tej roli rośliny strączkowe. Przed przyrządzeniem należy je jednak dokładnie opłukać, by usunąć z nich kwas fitynowy, który obniża wchłanialność składników odżywczych.

Węglowodany w diecie cukrzyka

Drugą część talerza zapełnią węglowodany. Obiad dla cukrzyka powinien jednak składać się wyłącznie z węglowodanów złożonych (absolutnie nie prostych!), które są wolno rozkładane w układzie pokarmowym, dzięki czemu nie podnoszą tak szybko poziomu cukru we krwi. Znajdują się one m.in. w pełnoziarnistych produktach. Diabetycy mogą więc spokojnie sięgać po różnego rodzaju grube kasze, ciemne makarony, brązowy ryż czy nawet mąkę z amarantusa, z której przygotują wspaniałe placki, omlety i naleśniki. Nie wolno jednak zapominać o warzywach! Są one najcenniejszym źródłem witamin i minerałów, a przy tym mają na tyle niski indeks glikemiczny, że niemalże w ogóle nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Ich na talerzu musi być zdecydowanie najwięcej. Do przygotowania obiadu dla diabetyka można wykorzystać niemalże wszystkie rodzaje jarzyn, uważając wyłącznie na ziemniaki i marchewki – te dwa warzywa charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym.

Jeżeli jednak ktoś wciąż nie ma pomysłu na to, jak przygotować obiad dla cukrzyka, może posłużyć się gotowymi przepisami dostępnymi w Internecie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here