menudiabetyka.pl

Portal dla cukrzyków i fanów zdrowego odżywiania

Dieta

Jak przygotować tartinki?

Jak przygotować tartinki?

Tartinki są niezwykłą przekąską, idealnie sprawdzającą się podczas różnego rodzaju imprez. To po prostu nieodłączny element menu. Można je podać zarówno na przyjęciu karnawałowym, jak i podczas nocy sylwestrowej czy zabawy urodzinowej przygotowanej dla dzieci. Tartinkami nazywa się maleńkie kanapeczki, które pokrywa się różnorodnymi dodatkami. Za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej. Wystarczy zmienić rodzaj dodatków i trochę z nimi poszaleć, by zaskoczyć gości odświeżoną wersją tej tradycyjnej zakąski.

Z owocami i serem

Niepowtarzalnym smakiem wyróżnią się tartinki pokryte owocami i pleśniowym serem. Nie są trudne w wykonaniu, a nie dość, że smakują świetnie, to jeszcze do tego cudownie wyglądają. Lista składników potrzebnych do przygotowania dania jest bardo krótka, bo to tylko: chleb pełnoziarnisty (dobrej jakości), ser Gorgonzola, mała miseczka truskawek, dwie gruszki i kiełki lucerny bądź innej roślinki. Pieczywo należy pokroić na kromki, a następnie raz jeszcze na pół i przykryć je niewielką warstwą rozpuszczonego sera Gorgonzola. Owoce trzeba umyć, a gruszkę obrać dodatkowo ze skórki i wydłubać z niej pestki, by następnie pokroić je na mniejsze plasterki i umieścić od razu na kanapkach. Aby przekąska wyglądała jeszcze lepiej, można udekorować ją poszarpanymi kiełkami. Kilka minut roboty, a efekt poraża! Takie kanapeczki będą prezentować się niezwykle wytwornie.

gruszka

Proste tartinki

Bywają jednak w życiu i takie sytuacje, w których trzeba przygotować coś na szybko, dosłownie na już. Znajomi dzwonią z niezapowiedzianą wizytą, więc trudno lecieć wtedy do sklepu po truskawki czy kawałek pleśniowego sera. Na szczęście z tradycyjnej zawartości polskiej lodówki też można wyczarować wspaniałe i smaczne tartinki. Do ich wykonania potrzeba: jednej bagietki, masła, żółtego sera, szynki i ulubionych warzyw. Pieczywo należy pokroić na dość grube kromki i posmarować je tłuszczem. Kolejno można układać na nim: starty żółty ser, kawałeczki szynki, cienkie plastry ogórka i pomidora, szczypiorek oraz liście sałaty. Kanapeczki będą smakować jeszcze lepiej, gdy posypie się je świeżo zmielonym pieprzem i solą. To przekąska, która spodoba się wszystkim. Polubią ją także dzieci – nawet te uznawane za niejadki.

ser plesniowy

Imprezowe menu przeważnie kojarzy się z wykwintnymi i wymyślnymi potrawami, w których główną rolę odgrywają luksusowe sery pleśniowe, owoce morza bądź egzotyczne produkty. A prawda jest taka, że Polacy najbardziej lubią to, co dobrze znają. Wystarczy więc zaproponować im kolorowe kanapeczki, aby ich zadowolić.

Udostępnij