Rodzaje cukrzycy – przyczyny, objawy i skutki

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna polegająca na podwyższonym poziomie cukru we krwi, czyli hiperglikemii. Jest to cecha wspólna dla wszystkich osób chorujących na tę przypadłość. Wyróżnić można kilka rodzajów cukrzycy. Każdy z rodzajów cechuje się innymi powodami podwyższonej glikemii oraz innym sposobem leczenia. Warto zaznaczyć, iż cukrzycę według rodzajów można sklasyfikować następująco:

• cukrzyca typu 1,
• cukrzyca typu 2,
• cukrzyca ciężarnych.

Warto stosować dokładne określenia rodzajów cukrzycy, bo choć nazwy brzmią bardzo podobnie, każdy rodzaj to inna jednostka chorobowa wymagająca innego leczenia.

Cukrzyca typu 1 jako choroba autoimmunologiczna

Dawniej cukrzycę typu 1 nazywano insulinozależną. Jest to choroba autoimmunologiczna, gdyż rozwija się w wyniku złej reakcji układu odpornościowego, który z niewiadomych do tej pory przyczyn niszczy komórki trzustki, które produkują insulinę. Jest to przykład autoagresji, w wyniku którego dochodzi do dużych deficytów insuliny w organizmie. Dzięki insulinie pozyskiwana z pożywienia energia jest wykorzystywana przez organizm. Co ważne, insulina jest hormonem, bez którego organizm nie może długo funkcjonować. Dlatego też pacjenci chorzy na cukrzycę typu 1 muszą ją uzupełniać. Często są to zastrzyki lub stosowanie pompy insulinowej.
Cukrzyca typu 1 dotyka przeważnie dzieci i młodzież i daje charakterystyczne i nasilone objawy. Poziom cukru w tym rodzaju cukrzycy przekracza przeważnie 300 mg/dl. Bardzo ważne jest to, by pacjenci chorzy na ten typ cukrzycy leczeni byli odpowiednimi dawkami insuliny oraz potrafili samokontrolować swój stan zdrowia. Osoby chore na cukrzycę typu 1 muszą koniecznie kontrolować poziom cukru we krwi wielokrotnie w ciągu doby.

Cukrzyca typu 2 jako przykład choroby cywilizacyjnej

Cukrzyca typu 2 jest efektem nadwagi i otyłości współczesnego społeczeństwa. Prowadzą do tego niezdrowy styl życia i brak aktywności fizycznej. Dieta osób z cukrzycą typu 2 jest obfita w cukry proste i żywność przetworzoną chemicznie, a osoby te mają często nadmierną masę ciała.
Z tym rodzajem cukrzycy wiąże się zjawisko insulinoodporności, które odpowiada za nieefektywne działanie insuliny w organizmie osoby chorej. Objawy choroby w tym typie cukrzycy są mniej nasilone, gdyż podstawowym problemem nie jest tu brak insuliny, ale jej nieprawidłowe działanie. Cukrzycę typu 2 leczy się lekami, które zmniejszają insulinoodporność i poprawiają działanie insuliny produkowanej w organizmie. Bardzo ważnym elementem jest także dieta, która nie powoduje przecukrzeń po posiłkach. Zdarza się także tak, że pacjenci chorujący na cukrzycę typu 2 rozpoczynają terapię insuliną. Dzieje się tak zazwyczaj po 10 – 15 latach leczenia środkami farmakologicznymi.

Cukrzyca ciężarnych

Cukrzyca ciążowa jest szczególnym rodzajem cukrzycy, która dotyka tylko kobiet w błogosławionym stanie. Jest to zaburzenie tolerancji glukozy, a podwyższony poziom cukru we krwi jest spowodowany zmianami hormonalnymi i rozwijającym się płodem.
Po 22 tygodniu ciąży ciężarna musi wykonać test obciążenia glukozą, dzięki któremu można stwierdzić, czy organizm radzi sobie z węglowodanami i ich metabolizmem. Jeśli którykolwiek z wyników testu jest nieprawidłowy rozpoznaje się cukrzycę ciążową. Podwyższone poziomy cukru we krwi przeważnie można skorygować stosując odpowiednią dietę ubogą w cukry proste.

Jak widać rodzaje cukrzycy charakteryzują się innymi przyczynami i innymi sposobami leczenia. Warto dbać o swój stan zdrowia i wykonywać profilaktyczne badania, by móc w porę stwierdzić wszelkie nieprawidłowości w metabolizmie cukrów i węglowodanów.

Redakcja menudiabetyka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.