menudiabetyka.pl

Portal dla cukrzyków i fanów zdrowego odżywiania

Zdrowie

Kolacja dla cukrzyka

Kolacja dla cukrzyka

Cukrzyca jest bardzo poważną chorobą, która wynika albo z niedostatecznej ilości insuliny, albo z nieprawidłowego działania tego hormonu. Mimo wszystko nawet cierpiące na nią osoby mogą prowadzić normalne i zdrowe życie, jeżeli tylko zastosują się do kilku bardzo ważnych zasad. Tyczą się one przede wszystkim samego sposobu żywienia. Cukrzyk nie może jeść bowiem wielu produktów spożywczych, dlatego i kolacja dla cukrzyka powinna zostać stworzona z odpowiednich artykułów. Co zatem można podać choremu wieczorową porą?

Jakie dania zostaną odpowiednio przyswojone przez jego organizm i nie zaburzą nocnego procesu regeneracji?

Oczywiście istnieje kilka odmian cukrzycy, dlatego nie da się ustalić jednego idealnego jadłospisu dla wszystkich osób cierpiących na tę chorobę. Dieta ustalana jest zawsze indywidualnie. Dietetycy kliniczni potrafią zapoznać się dokładnie z konkretnym przypadkiem chorobowym, by zaproponować diabetykowi takie posiłki, jakie będą mu wyłącznie pomagać, a nie szkodzić. Bierze się tutaj pod uwagę m.in.: wiek, płeć, wzrost, wagę, rodzaj przyjmowanych środków farmakologicznych, ale też poziom aktywności fizycznej i ogólny styl życia. Bardzo ważna jest również regularność posiłków. Dania powinny być spożywane zawsze o tych samych godzinach, by organizm mógł się do nich przyzwyczaić, a insulina poradziła sobie z obniżaniem poziomu cukru we krwi.

Ograniczenia w diecie

Ogólnie rzecz biorąc w diecie cukrzyka należy ograniczyć do minimum węglowodany proste, zastępując je tłuszczem, białkiem oraz węglowodanami złożonymi, kryjącymi się m.in. w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Jadłospis jest więc rygorystyczny, ale to nie oznacza, że musi być niesmaczny. Przejdźmy więc do konkretnych przykładów. Bardzo dobra kolacja dla cukrzyka to chociażby pieczone bataty. Słodkie ziemniaki są naprawdę przepyszne, zwłaszcza gdy doprawi się je odrobiną papryki i solą. Wystarczy pokroić je na mniejsze kawałeczki i upiec w piekarniku, aby w ciągu trzydziestu minut przygotować fantastyczny i przede wszystkim zdrowy posiłek. Kolejnym doskonałym przykładem kolacji dla diabetyka będzie sałatka – skomponowana np. z pomidorów, sera mozzarelli i innych ulubionych warzyw. Takie danie warto też skropić oliwą lub innym olejem roślinnym. Dzięki temu witaminy rozpuszczą się w tłuszczu i zostaną lepiej przyswojone przez organizm.

Tak naprawdę więc kolacja dla cukrzyka nie musi znacząco różnić się od kolacji spożywanej przez zupełnie zdrowe osoby. Wystarczy zapoznać się z ogólnymi zasadami diet dla diabetyków, by nauczyć się odpowiednio komponować wszystkie posiłki.

Udostępnij