Tran – często jest niedoceniany, a przecież jest kopalnią wartościowych składników odżywczych i mikroelementów! Dlaczego warto regularnie zażywać tran i w jakiej formie najlepiej wpłynie na nasze zdrowie? Podpowiadamy.
Czym tak właściwie jest tran?
Tran jest skoncentrowanym olejem, który można pozyskać ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego oraz z innych ryb należących do rodziny dorszowatych. Tą samą nazwą często określane są inne oleje, jak np. olej z wątroby rekina, potocznie znany jako tran z rekina. Jednak sama nazwa „tran” jest zastrzeżona dla olejów pozyskiwanych wyłącznie z ryb z gatunku dorszowatych. Jest on doceniany ze względu na swój wyjątkowy skład. Przede wszystkim, jest idealnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz omega-6, które mają zaawansowane właściwości przeciwzapalne. Jest również bogaty w wartościowe witaminy i minerały, a szczególnie witaminy z grupy A, D i E.
W jakiej postaci tran jest najlepszy?
Podstawowe postaci, w jakich znajdziemy tran, to tran w kapsułkach oraz w formie gęstego płynu. Aby mieć pewność, że płynny tran będzie jak najlepszy, zwróćmy uwagę na to, jak jest pakowany i przechowywany. Zawarte w nim składniki mogą ulec utlenieniu pod wpływem promieni słonecznych, co nie tylko zmniejszy wartości odżywcze tranu, ale może również doprowadzić do jego zepsucia.
Dlatego tran zawsze kupuj w aptece, która ma obowiązek odpowiedniego przechowywania produktu, a po zakupie koniecznie trzymaj go w nienasłonecznionym, chłodnym miejscu, a najlepiej w lodówce. Powyższych problemów unikniemy, jeśli zdecydujemy się na tran w kapsułkach – sama forma wspomaga zachowanie naturalnych właściwości. To też idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie lubią specyficznego, oleistego smaku.
Jakie właściwości zdrowotne ma tran?
Właściwości tranu czynią go specyfikiem, który warto zażywać regularnie przez cały rok. Szczególnie jeśli mamy tendencję do częstych infekcji, tran będzie świetnym sposobem na zapobieganie przeziębieniom. Tran znacząco wspomaga naszą odporność, m.in. pobudzając organizm do produkcji limfocytów. Tran jest bogaty w witaminy, które są lepiej przyswajalne w połączeniu z olejami – sposób jego wytwarzania sprawia, że nie wymaga on połączenia z innymi produktami, aby skutecznie wspomagać nasze zdrowie.
Właśnie dzięki zawartości witamin i minerałów, tran znacząco wspiera proces kształtowania się zdrowych i mocnych kości oraz zębów. Co więcej, zmniejsza ryzyko chorób serca i miażdżycy, ponieważ obniża stężenie cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza jej krzepliwość.
Materiał zewnętrzny