Cukier jest czasem określany jako tzw. biała śmierć. Być może określenie to jest zbyt pejoratywne, jednak stosowanie dużych ilości cukru w rzeczywistości przyczynia się do licznych problemów zdrowotnych. W takiej sytuacji nie powinno nikogo dziwić, że coraz większą popularnością cieszy się np. zamiennik cukru znany jako ksylitol brzozowy. Dlaczego jest to dobre rozwiązanie? Jeśli chcesz poznać odpowiedź na to pytanie, przeczytaj nasz tekst. Miłej lektury!
Ksylitol fiński – co to jest? Podstawowe informacje
Ksylitol fiński to naturalny słodzik, który pozyskuje się z kory brzozy lub kukurydzy. Ten zamiennik cukru jest przede wszystkim znacznie mniej kaloryczny – według niektórych badań zawiera on nawet o ok. 40% kalorii mniej. Ksylitol brzozowy wciąż zachowuje jednak charakterystyczny, słodki smak.
Oczywiście, ksylitol nie cieszy się dużym zainteresowaniem wyłącznie z uwagi na walory smakowe. Ksylitol ma bowiem również cenne właściwości bakteriobójcze. Przyczynia się między innymi do wydzielania śliny, która zwalcza bakterie znajdujące się w jamie ustnej. To jeszcze nie wszystko, ponieważ ten zamiennik cukru nie fermentuje w reakcji z bakteriami. Taki stan rzeczy oznacza, że w efekcie fermentacji nie wydzielają się kwasy przyczyniające się do osłabienia szkliwa.
Ksylitol dla diabetyków
Fakt, że ksylitol fiński należy do węglowodanów z grupy polioli, sprawia, że słodzik ten może być stosowany także przez osoby borykające się z cukrzycą. Indeks glikemiczny ksylitolu jest niemal dziesięć razy niższy, niż ma to miejsce w przypadku „zwykłego”cukru. Oczywiście, diabetyk powinien skonsultować się ze swoim lekarzem jeszcze przed skorzystaniem z tego naturalnego słodzika. Każdy przypadek cukrzycy jest bowiem indywidualny i to od decyzji specjalisty zależy, jak będzie wyglądać dieta jego pacjenta.
Ksylitol a cukier
Jak widać, ksylitol ma cenne właściwości. Taki stan rzeczy nie oznacza jednak, że spożywanie jego dużych ilości to gwarancja dobrego zdrowia. Zaleca się stopniowe dodawanie ksylitolu do codziennej diety. W przeciwnym razie może dojść do niestrawności itp. Ksylitol fińskidobrze sprawdzi się na przykład podczas przygotowywania dżemów, herbaty czy kawy.
Opisywany słodzik jest znacznie droższy w porównaniu ze standardowym cukrem. Z drugiej jednak strony trzeba mieć na uwadze jego intensywność. Wystarczy odrobina słodziku, by nadać napojowi, koktajlowi itp. intensywny smak. Jest to atut, którego nie sposób przecenić – może się bowiem okazać, że stosowanie ksylitolu nie jest aż tak drogie, jak pierwotnie mogłoby się wydawać.