Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: 10- 15 minut
Składniki:
250g ligawy – Uczta Qulinarna
2 małe szalotki
50g kaparów (1 łyżka kaparów)
2 ogórki konserwowe
natka pietruszki
olej roślinny (1-2 łyżki)
2 jajka przepiórcze (opcjonalnie mogą być kurze)
sos Worcester
przyprawy: sól, pieprz
przyprawa w płynie Maggi
sos tabasco
tost pszenny
PRZYGOTOWANIE
Szalotki, ogórki, kapary kroimy w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki oddzielamy od łodyg i drobno siekamy. Wszystkie dodatki mieszamy wraz z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawiamy kilkoma kroplami Maggi, sosem Worcester, oraz kilkoma kroplami pikantnego sosu tabasco.
Do tatara warto dodać odrobinę oleju roślinnego lub oliwę z oliwek. Ja rekomenduję oliwę „Sansa”, oliwa z drugiego tłoczenia. Oliwa z oliwek „Extra Vergin” jest niewskazana, ponieważ jest zbyt intensywna w smaku.
By nadać mięsu wyjątkowąj lekkość, można dodać niewielką ilość gazowanej wody mineralnej.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu, aż mięso będzie odchodzić od ściany miski, tworzyć jednolitą, błyszczącą i pachnącą masę.
Formujemy pożądany kształt na talerzu, udekorujmy grillowanym tostem, żółtkiem przepiórczym oraz gałązką pietruszki.
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] | Błonnik pokarmowy [g] | WW | WBT | |
Cała potrawa |
673 |
64,4 |
30,6 | 39,3 | 6,2 | __ | __ |
1 Porcja | 336,5 | 32,2 | 15,2 | 19,65 | 3,1 | 1,66 | 2,66 |