Składniki
200 ml mleka ryżowego;
50 ml mleka kokosowego lub smacznej wody kokosowej;
2 łyżki nasion chia 20g
dojrzałe mango 280g;
garść czerwonej porzeczki; 15g
opcjonalnie: syrop z agawy / ksylitol
Przygotowanie
Przepis jest banalnie prosty, jednak wymaga czasu i cierpliwości. Zmieszaj ze sobą mleko ryżowe i kokosowe w naczyniu, w którym będziesz jeść pudding.
Po zmieszaniu mleka, dosyp dwie łyżki nasion i dokładnie zamieszaj. Jeśli zrobisz to niestarannie, mogą powstać małe gluty, czyli zlepione ze sobą ziarenka, które będą tak samo smaczne, jednak zaburzą gładką konsystencję puddingu. Odstaw naczynie na 15 minut i zamieszaj wszystko jeszcze raz. Włóż pudding do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Kiedy pudding będzie już gotowy do jedzenia, wyjmij go z lodówki i dosyp do niego garść czerwonych porzeczek. Jeśli wolisz mogą być to inne owoce, byle jagodowe – ich kwaskowy posmak przełamuje słodycz mleka i szałwii. Obierz mango i zmiksuj je na gładki, gęsty mus. Zalej nim pudding. Jeśli smak będzie dla Ciebie niewystarczająco słodki (w co wątpię…) dosłódź agawą, ksylitolem, miodem albo zwykłym cukrem. Gotowe!
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] | Błonnik pokarmowy [g] | WW | WBT | |
1 Porcja | 212,3 | 3,15 | 9 | 33,75 | 7,35 | 2,64 | 0,93 |