Składniki
2 kurze jajka
1 szklanka mąki gryczanej
1,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki soli
12 plasterków szynki pieczonej z indyka
rzodkiewka
dymka
sałata masłowa
jogurt naturalny, ulubione zioła (czosnek, koperek, zioła prowansalskie itp.)
Przygotowanie
Jajka, mąkę, sól i wodę wymieszać. Usmażyć 6-8 naleśników na patelni teflonowej. Warzywa umyć, rzodkiewkę (może być na przykład podłużna) przekroić wzdłuż na ćwiartki. Na każdym naleśniku ułożyć szynkę oraz warzywa – dymkę układamy w całości. Zawinąć w rolki i pokroić wedle uznania – albo w małe rolki – na jeden gryz albo na pół jako wrapy. Podawać z jogurtem naturalnym doprawionym ulubionymi ziołami.
Smacznego! Energia na 1 porcję: 282 kcal, Białko 18,5 g, Tłuszcz 6,5g, Węglowodany 38,2g, Błonnik 1,7g, WW 3,6, WBT 1,5
1 porcja [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany og. [g] | Błonnik | WW 7.3 | WBT |
282 | 18.5 | 6.5 | 38.2 | 1.7 | 3.6 | 1.5 |